Onko yrittäjyyden periytyminen pettämätön normi?

Suomalaisnuorten into yrittäjyyteen on kymmenkertaistunut viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana huomattavasti. Into yrittäjyyteen ei ehkä periydy äidinmaidon mukana, mutta uskon, että yrittäjäperheeseen syntyminen valmentaa lapsen jo pienestä pitäen yrittäjän arkeen. Mutta ei kaikista yrittäjäperheeseen syntyneistä lapsista tule yrittäjiä, eikä oman yrityksen perustaminen vaadi yrittäjätaustaista perhettä. Ei suinkaan.

Yrittäjyyteen toisaalta synnytään, mutta toisaalta siihen kasvetaan. Siihen ei voi pakottaa eikä yrittäjäksi ryhtymisen paloa voi sammuttaa. Tiedän sen kokemuksesta; perheeseeni kuuluu kaksi  alle 30-vuotiasta eri alan yrittäjää, jotka omalla intohimollaan sekä halullaan tehdä sitä ”omaa juttua” ovat osoittaneet yrittäjyyden haasteet sekä onnistumisen tunteen kokemukset. Nuorena oman yrityksen perustamiseen erityisesti oman perheen osoittama tuki on korvaamatonta ja arvostus lähimmäisiä kohtaan kasvaa.

Nuorena yrittäjäksi ryhtyminen ei varmasti ole helppoa, mutta uskon, että vapaus olla itsensä johtaja, antaa itselleen vapaus toteuttaa itseään ja mahdollisuus hankkia konkreettisesti omalla työllään leipänsä, ovat tekijöitä, jotka vetävät nuoria ihmisiä yrittäjyyden pariin. Käsite yrittäjyydestä on myös niin laaja, että oikeastaan lähes jokaisella meistä on mahdollisuus siihen jossain vaiheessa elämää. Se on niin kattava ja osittain myös tuntematon alue, joka huutaa puoleensa moniosaajia, innovaattoreita, uuden kehittäjiä sekä myös työnantajia.

Nykyään nuoret ymmärtävät työelämän murroksen sekä työalojen kehittymisen maailman muuttuessa, teknologian kehittyessä sekä koulutusvaatimusten kasvaessa. Näiden tekijöiden tuotteena nuorisotyöttömyys on kasvanut hurjasti viime vuosien aikana. Tämän vuoksi esimerkiksi johtajatyypeille oman yrityksen perustaminen on luonnollinen vaihtoehto oman elantonsa hankkimiseen.

Ajatukset yrittäjyydestä ja oman yrityksen perustamisesta kertovat hyvin paljon ihmisen arvomaailmasta. Toinen voi peilata ajatuksiaan historiaan, jolloin raha oli kovemman työn takana mitä nykyään. Esimerkiksi tämä ajatus luo nuorelle tunteen, että vain perustamalla oman yrityksen, pystyy saamaan elinkeinonsa kovan työnteon tuloksena.

Kuntien tehtävä on huolehtia riittävästä tonttitarjonnasta sekä seudullisesti järkevästä tontti -ja rakennussuunnittelusta. Poliittiset toimet tulisi kohdentaa pienyrittäjien sosiaalisen turvallisuuden parantamiseen siirtymällä Yleisturvaan. Yrittäjälle tulisi olla turvattuna vähimmäistoimeentulo ilman, että yrityksen huono taloudellinen menestys olisi este toimeentulolle. Tämän lisäksi yrittäjää on tuettava lisähenkilöstön palkkaamisessa.

Nuoret rakastavat haastaa itseään. Omalle epämukavuusalueelle meneminen, paineensietokyvyn kasvattaminen haastavissa tilanteissa sekä vastuunottaminen omasta tekemisestä opettavat niin itsestä kuin maailmasta varmasti enemmän kuin mikään muu.

Onnistumisen tunne itseään haastavassa työssä on mieletön ja sen tunteen saavuttamiseen jokaisen meistä tulisi kannustaa yhä useampaa nuorta yrittäjyyden maailmaan sekä oman yrityksen perustamiseen.

Mitä mieltä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *