Nuorten ihmisarvo ei ole muita huonompi

Jos ihmisarvo ja tasavertaisuus olisivat käsitteinä jokaiselle yksiselitteisiä, luulisi niiden olevan kiistämättömiä tilanteessa kuin tilanteessa. Suomen hallitus päätti kehysriihessään huhtikuun alussa heikentää nuorten työehtoja siten, että jatkossa yli kolme kuukautta työttömänä olleen alle 30-vuotiaan voisi palkata määräaikaiseen työsuhteeseen ilman erityisiä perusteluja.

Nuoret ovat helppo kohde, eivät he sano vastaan, uskovat ja tyytyvät, mutta turhautuvat. Taloustilanteen heikentyessä leikataan nuorilta ja lapsiperheiltä. Kun taloustilanne paranee, leikataan lisää. On ihmeellistä, miten tietty ihmisryhmä kokee jatkuvaa vääryyttä hallituksen toimien tuloksena. En ymmärrä, miksi nuoria ihmisiä pidetään usein muita huonompina ja tilanteissa eletään käsityksellä, että on oikein kohdella nuoria muita eriarvoisemmin.

Hallituksen työehdot ja heikennykset keskittyvät erityisesti sellaisille aloille, joilla työskentelee paljon nuoria ja erityisesti nuoria naisia. Uudistuksia tulisi tehdä nuoria ja lapsiperheitä palvelevasti, ei rokottavasti.

Kun hallitus on räätälöinyt nuorille muita heikommat työehdot, asettuvat nuoret siten muita heikompaan asemaan. Yhdenvertaisuuslain mukaan on kuitenkin sallittua asettaa ihmisiä eriarvoiseen asemaan mm. työmarkkinapoliittisista syistä. Uudistus on perustuslain mukainen vain, jos se parantaa nuorten työmarkkina-asemaa, mutta näin ei kuitenkaan ole.

Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna määräaikaisuuksien käytön vapauksilla ei ole positiivisia vaikutuksia eikä irtisanomissuojan heikentäminen lisää työllisyyttä. Hallitus on asettamassa alle 30-vuotiaat henkilöt ilman perusteluja syrjivästi työmarkkinoilla muita huonompaan asemaan. Kyseinen uudistus ei vastaa työmarkkinoidemme tarpeita, eikä perustuslakimme vaatimuksia ihmisten yhdenvertaisuudesta.

Toivottavasti Suomen hallitus tiedostaa nuorissa elävän tulevaisuuden voiman. On sääli, jos luottamus huomiseen romutetaan kerta toisensa jälkeen.

 

https://demokraatti.fi/nuorten-ihmisarvo-ei-ole-muita-huonompi

Mitä mieltä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *