Mitä mieltä olen tuulivoimasta?

Tuulivoima, ajankohtainen keskustelunaihe Kauhavalla ja koko Suomessa.

Wikipedian mukaan ”Tuulivoima on tuulen liike-energian muuntamista sähköksi, yleensä tuuliturbiinien pyörivien lapojen välityksellä. Tuulivoima on uusiutuvaa energiaa peräisin auringon säteilystä. Vuoden 2007 lopussa tuulivoimalla tuotettiin vain hieman yli prosentti maailman sähkötuotannosta. Vuoden 2015 lopussa Euroopan yhteisön alueelle asennettujen tuulivoimaloiden arvioitiin voivan tuottaa normaalina tuulivuonna 315 TWh sähköä, joka vastaa noin 11,4 prosenttia EU:n sähkönkulutuksesta.”

Uusiutuvana luonnonvarana tuulivoima itsessään on ympäristöystävällistä, eikä tuulisähkön tuotannossa synny hiilidioksidi – eikä muitakaan päästöjä, kuten esimerkiksi rikkiä, typpeä tai pienhiukkasia. Tuulimyllyistä koostuvista materiaaleista teräs on helposti kierrätettävissä, mutta lasikuitu – ja komposiittiosien kierrätystä ei ole toistaiseksi järjestetty. Luontomme kannalta kyseinen energiamuoto vaikuttaa lähes ihanteelliselta, mutta entäs ne ihmiset?

Meille päättäjille tai kenellekään muullekaan ei ole suotu valtuuksia aliarvioida,vähätellä tai mitätöidä tuulivoimasta aiheutuvia ihmisiin kohdistuvia terveyshaittoja ja -riskejä. Tuulivoimaloiden sijoittamisessa ei toteudu tasa-arvo. Esimerkiksi kaupungeissa, joissa jo itsessään on useita eri kaupunginosia, pohdin, miksi toiset ihmiset joutuvat pelkäämään terveytensä, elinkeinonsa tai kotinsa puolesta, mutta toisella puolella kaupunkia ihmiset saavat elää rauhassa? Alueella, jonne tuulivoimakaava on sijoitettu, ei myöskään täydellisesti toteudu yksilön oikeudet.

Mielestäni tuulivoima on hyvä, kun se sijoitetaan oikealle paikalle, esimerkiksi rannikoille ja mahdollisesti kauas merelle pois ihmisten asutuksen läheltä. Jokainen meistä reagoi asioihin eri tavoin.

Kauhavan kaupunkiin Salo-Ylikosken alueelle rakentamista ohjaava osayleiskaava hyväksyttiin maaliskuussa vuonna 2014. Nyt, vuonna 2018 seitsemän tuulivoiman rakentamisesta päätetään kaupunginvaltuustossa. Mielestäni päätöksenteossa tulisi ottaa huomioon tuulivoimasta kaupungillemme, Suomelle ja koko maailmalle koituvat hyödyt sekä haitat ja puntaroida, kumpaa on enemmän.

Innolla odotan, mennäänkö valtuustossa raha vai kuntalaiset edellä.

Lähde
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tuulivoima

Mitä mieltä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *